Ziua Mondiala a Libertatii Presei

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Inţiativa a venit la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

World Association of Newspapers, organizaţia globală a industriei ziarelor, cu sediul la Paris, susţine şi promovează libertatea presei şi interesele de business şi profesionale ale ziarelor din întreaga lume. Asociaţia reprezintă 18.000 de ziare şi are ca membre 77 de asociaţii naţionale, companii de publishing şi directori individuali de ziare din 102 ţări, precum şi 12 agenţii de presă şi 11 grupuri de presă regionale şi internaţionale.

WAN-IFRA a pus la dispoziţia publicaţiilor din întreaga lume eseuri, editoriale, dar şi scrisori de protest la adresa ţărilor ale căror guverne intimidează şi atacă presa. Aceste materiale, dezvoltând tema “Jurnalişti în exil”, vor fi disponibile în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă şi rusă pe site-ul http://www.worldpressfreedomday.org. Scrisorile de protest pot fi semnate şi trimise liderilor din Iran, Mexic, Filipine, China şi Sri Lanka.

Voi ce parere aveti? Exista in Romania libertea pesei?

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Free Page Rank Tool